Μηδενικός δείκτης ατυχημάτων, τα οποία στην πλειονότητά τους -περίπου 70%- οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, είναι ο στόχος της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Στεφανοβίκειο) η οποία διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας διημερίδα για την ασφάλεια των πτήσεων και την οδική ασφάλεια.
Ψυχή της διημερίδας ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ, Ταξίαρχος Γιωργ. Ματζουράνης, ο οποίος φροντίζει, όσο επιτρέπουν τα επιχειρησιακά καθήκοντα, να ενισχύει τη δυναμική αλληλεπίδραση της Ταξιαρχίας με την τοπική κοινωνία.
Διημερίδα με ειδικούς ομιλητές για τα ναρκωτικά στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, ενθάρρυνση συμμετοχής μονίμων και στρατευσίμων σε αθλητικές δράσεις κ.α. προηγήθηκαν της διημερίδας για την ασφάλεια των πτήσεων και την οδική ασφάλεια, με επίκεντρο τον παράγοντα άνθρωπο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις όπως «Το άγχος στο περιβάλλον πτήσεων», «Σωστή πρόληψη της υγείας του προσωπικού των Ε.Δ. και επίδραση στην ασφάλεια πτήσεων», «Αντίξοες συνθήκες και επίδραση στην ασφάλεια των πτήσεων, Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ε.Δ. και συμβολή στην ασφάλεια των πτήσεων μέσω τις επιμόρφωσης των στελεχών», «Τhe Dirty Dozen – Ο δωδεκάλογος της Ασφαλείας Πτήσεων» κ.α. ενώ υπήρξαν παράλληλες στατικές εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και εξοπλισμού Αεροπορίας Στρατού, στατική επίδειξη μοντέλων Α/Φ – Ε/Π, φορέας ΑΕΜΑ, στατική επίδειξη DRONES, φορέας ΠΑΕΧΕΑ, πτητική επίδειξη DRONES και αερομοντελισμού.
Ενδιαφέρουσες και οι σημερινές εισηγήσεις που αφορούσαν την οδική ασφάλεια, η «Διαχείριση Πολυτραυματία σε Τροχαίο Ατύχημα», «Σωστή Συντήρηση Οχήματος και Οδική Ασφάλεια», «Ασφαλής Οδήγηση Δικύκλου», «Ασφαλείς Δρόμοι», «Σύστημα Ανάλυσης και Κατηγοριοποίησης Ανθρώπινου Παράγοντα» όπως και οι βιωματικές δράσεις ΚΑΡΠΑ – Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, Επιδείξεις διαχείρισης πολυτραυματία τροχαίου ατυχήματος, Επίδειξη ασφαλούς οδήγησης δίκυκλου κ.α.
Μιλώντας για την διημερίδα, ο Διοικητής της 1ης ΤΑΞΑΣ ανέφερε:
«Ασχολούμαστε συνεχώς με την ασφάλεια πτήσεων, είναι στην καθημερινότητά μας. Αυτό που είναι το καινούργιο είναι η απόφαση που πήραμε και αφορά τη δυναμική αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Επιβάλλεται οι γνώσεις που έχουμε και οι εμπειρίες, να μην μένουν σε εμάς. Βγαίνουμε από τα όρια των αεροδρομίων μας και ερχόμαστε πιό κοντά στην κοινωνία. Έτσι διοργανώθηκε αυτή η διημερίδα που είναι και για την ασφάλεια των πτήσεων και για την οδική ασφάλεια, προκειμένου να επικοινωνήσουμε το περιεχόμενό της με τους πολίτες της Μαγνησίας.»
Αναφερόμενος στην ασφάλεια των πτήσεων στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, ο Ταξίαρχος Γιωργ. Ματζουράνης ανέφερε ότι «στις 19 Απριλίου είχαμε το δυστύχημα που χάθηκαν τέσσερα άτομα, το οποίο σκόρπισε θλίψη αλλά κρατούμε το κεφάλι ψηλά. Οι στατιστικές όμως είναι ενθαρρυντικές. Σε 268.000 ώρες πτήσεως από το 1998 είχαμε μόνο 7 μείζονα αεροπορικά ατυχήματα. Αυτό λέει πολλά. Είμαστε πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε με μηδενικό δείκτη ατυχημάτων.»
Αναφορικά με την παλαιότητα πτητικού υλικού και την επίδρασή του στην ασφάλεια των πτήσεων, ο κ. Ματζουράνης ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν ελικόπτερα Χιούι από το 1969 αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το σκάφος μπορεί να είναι παλαιό αλλά όταν το αποδεσμεύουν οι τεχνικοί μας για πτήση, είναι πραγματικά πτήσιμο. Το παραμικρό πρόβλημα να βρεθεί αμέσως καθηλώνεται. Η συντήρηση είναι τέτοια ώστε όταν τα σκάφη είναι διαθέσιμα, είναι πραγματικά διαθέσιμα.
Ελπίζουμε, κατέληξε, να συνεχίσουμε την εξωστρέφεια δράσεων. Κάναμε μια διημερίδα για τα ναρκωτικά μέσα στο στρατόπεδο με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ κ.α. και όταν μπορέσουμε θα κάνουμε και άλλες δράσεις.»
ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ