Στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη συγκρότηση του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Η αγορά και η ένταξη των 20 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΠΑΤΣΙ ( AH-64A Apache) στην Αεροπορία Στρατού (ΑΣ), και συγκεκριμένα στο 1ο ΤΕΕΠ απετέλεσε ένα τεράστιο τεχνολογικό και επιχειρησιακό άλμα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς επρόκειτο για το τελειότερο επιθετικό ελικόπτερο της εποχής.
Τον πυρήνα των πρώτων χειριστών που επιλέχθηκαν να επανδρώσουν τα νέα ελικόπτερα απετέλεσαν 30 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ , ενώ είχε ήδη προηγηθεί η μετάβαση 68 τεχνικών για την εκπαίδευση στην υποστήριξη των ελικοπτέρων .
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης όλου του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού και την παραλαβή των ελικοπτέρων, το 1ο ΤΕΕΠ χάριν στις συνεχείς προσπάθειες όλου του προσωπικού του καθώς και στη συμπαράσταση και κατεύθυνση των προϊσταμένων του, πέτυχε κάτι που σε πολλούς εκείνη την εποχή φάνταζε ακατόρθωτο, την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση των πολλαπλών δυνατοτήτων του στρατηγικού αυτού όπλου και την εξασφάλιση υψηλών επιπέδων διαθεσιμότητας, συντήρησης και ασφαλείας πτήσεων, αναδεικνύοντας το 1ο ΤΕΕΠ σε ένα πραγματικό κόσμημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολύ σπάνια στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η ένταξη ενός και μόνον οπλικού συστήματος έχει εκτοξεύσει τόσο ψηλά τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους, όσο η εισαγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΗ-64Α Apache στη δύναμη της ΑΣ. Η επιχειρησιακή τους εκμετάλλευσή προξένησε μια άνευ προηγουμένου σειρά αλυσιδωτών ενεργειών , ξεκινώντας από αλλαγή νοοτροπιών και τρόπων σκέψης του προσωπικού, διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης μέχρι τις ριζοσπαστικές αναθεωρήσεις τακτικών δογμάτων, με αποκορύφωμα την αναγκαιότητα ανάδειξης της Αεροπορίας Στρατού σε ανεξάρτητο όπλο.
Μετά από είκοσι χρόνια τα Ελληνικά ΑΗ-64Α Apache εξακολουθούν να είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων ικανά με την εμπλοκή τους και μόνο να ανατρέψουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη. Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθεια , είναι το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Μονάδος το οποίο με τις άοκνες προσπάθειες του, το υψηλό συναίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει εκτελεί στο ακέραιο το καθήκον του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ιερό χρέος μας όμως είναι και να κρατάμε βαθιά στη μνήμη μας, τους εξαίρετους συναδέλφους της Μονάδος, που έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος κατά τη διάρκεια αεροπορικών ατυχημάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια το προσωπικό του 1ου ΤΕΕΠ, η πλειοψηφία του οποίου κατοικεί μόνιμα στην περιοχή της Θεσσαλίας, ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με την τοπική κοινωνία και σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ομορφιές της περιοχής επέλεξε το Βόλο και τη Λάρισα ως μόνιμο τόπο κατοικίας, ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής του, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Στην αυγή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και το Στρατό μας , αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα η εξασφάλιση της συνέχισης της υποστήριξης των ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache, προκειμένου αυτά να παραμείνουν επιχειρησιακά ικανά και τα επόμενα χρόνια.
Όλοι όσοι υπηρετήσαμε στο 1ο ΤΕΕΠ τα είκοσι αυτά χρόνια από οποιαδήποτε θέση, βιώσαμε ξεχωριστές συγκινήσεις, επικίνδυνες καταστάσεις και ανεπανάληπτες εμπειρίες αναπτύσσοντας άρρηκτους δεσμούς φιλίας που θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας.
Καλές και ασφαλείς πτήσεις συνάδελφοι στο 1ο ΤΕΕΠ και σε όλη την ΑΣ.
Κωνσταντίνος Β. Μανιάτης
Υποστράτηγος ε.α
Αντιπρόεδρος Λέσχης Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ)