7 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού.

             -Μνήμης, για τους πεσόντες ιπταμένους (χειριστές και μηχανικούς).

             -Τιμής για εν ενεργεία, εν αποστρατεία στελέχη και πολιτικό προσωπικό της.

mnhmeio as

Ο εορτασμός της «Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού» ξεκίνησε το έτος 2011, από το αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, μετά από πρωτοβουλία της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού (ΛΑΣ). Στη συνέχεια και λόγω της καθολικής αποδοχής της, από το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), συνεχίστηκε ο εορτασμός της στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου, έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ). Τον Απρίλιο 2018, κατόπιν πρότασης της ΔΑΣ/ΓΕΣ, με Αρχηγό ΓΕΣ τον νυν ΥΦΕΘΑ Στρατηγό εα Αλκιβιάδη Στεφανή και επίτιμο πλέον μέλος της ΛΑΣ, καθιερώθηκε επίσημα η 7η Μαΐου ως η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού». Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε συμβολικά, διότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του ΠΔ 107/1998, με το οποίο οργανώθηκε το Όπλο της Αεροπορίας Στρατού.

Μπορεί σήμερα να μην επιτρέπεται λόγω των ειδικών καταστάσεων να συγκεντρωθούμε για να τιμήσουμε αυτή την επέτειο, αλλά κανένας COVID 19 δεν μπορεί να ξεριζώσει από τις ψυχές μας την αγάπη μας για την ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ, από την καρδιά μας τους συναδέλφους μας που την υπηρετούν και από τη μνήμη μας εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την.

Η επέτειος αυτή αποτελεί μια ημέρα ιδιαίτερης τιμής για όλους όσους υπηρέτησαν ή υπηρετούν με οποιοδήποτε τρόπο στις τάξεις της Αεροπορίας Στρατού. Είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε την ένδοξη πορεία της στο πέρασμα του χρόνου και να τιμήσουμε όλους αυτούς που συνετέλεσαν στη δημιουργία της με τη σημερινή μορφή.

Η μεγαλύτερη όμως τιμή, αλλά κυρίως ο σεβασμός στη μνήμη τους, ανήκει σε εκείνους που έφυγαν πολύ νωρίς από κοντά μας, οι περισσότεροι νέοι, υπηρετούντες την Πατρίδα με ιδανικά και αξίες, προσπαθώντας να εκτελέσουν την αποστολή τους ή εκπαιδευόμενοι να γίνουν καλύτεροι. Υπερήφανοι, πιλότοι και μηχανικοί, άξια τέκνα μιας ένδοξης Πατρίδας, που με αγάπη και αυταπάρνηση για την πτήση, ήταν πάντα έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους, ν’ αγκαλιάσουν τον ουρανό,  το Αιγαίο, να νοιώσουν ελεύθεροι. Και όπως λέει ο στιχουργός :

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον  Ήλιο-Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.
Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.
 

Θλίψη και οδύνη φωλιάζει στις καρδιές όλων μας, αλλά κυρίως στις καρδιές των οικογενειών που πρόωρα και αναπάντεχα έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν.  Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι «το ίπτασθαι τολμηρόν», αλλά και επικίνδυνο. Και αυτή την επικινδυνότητα τη βιώσαμε όλοι, σε κάποιους όμως στοίχισε την ίδια τους τη ζωή! Η μνήμη τους θα διατηρείται πάντα ζωντανή και ανεξίτηλη στις σκέψεις μας και στις καρδιές μας δίνοντας μας δύναμη και στρεφόμενοι προς τις ψυχές τους, διατρανώνομε ότι θα είναι φωτεινοί φάροι αυταπάρνησης και γενναιότητας.

Αιωνία τους η μνήμη!

Σήμερα σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την πατρίδα μας, το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού, με απαράμιλλη αποφασιστικότητα καταβάλλει συλλογικά και συντονισμένα κάθε δυνατή προσπάθεια, για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Με καθημερινή χωρίς όρια προσφορά στους συνανθρώπους μας, μέσα από τις αποστολές αεροδασοπυρόσβεσης, αεροδιακομιδών, διάσωσης ή ανεφοδιασμού αποκλεισμένων από θεομηνίες, οι άνδρες και γυναίκες της ΑΣ έχουν κερδίσει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του λαού μας για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην πατρίδα.  Αυτό το προσωπικό τιμούμε σήμερα 7 Μαΐου, που κάθε μέρα μας κάνει υπερήφανους.

Με μια προτροπή:

    «Κάντε φτερά τις ελπίδες, τα όνειρα και τα ιδανικά σας, σφίχτε στην αγκαλιά σας την Αεροπορία Στρατού και πετάξτε ψηλά σε ίχνη που μόνο εσείς γνωρίζετε, για μια Ελλάδα περήφανη και δυνατή».

Και μια ευχή:

    «Ασφαλείς πτήσεις και καλές προσγειώσεις, αγαπητοί συνάδελφοι της Αεροπορίας Στρατού».

 

Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος
 Πρόεδρος ΔΣ/ΛΑΣ - Πρόεδρος ΔΣ/ΠΟΣ
Τακτικό Μέλος Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος